Het Torentje

B&B in Wageningen

Kunst en cultuur in de omgeving

Een greep uit het aanbod van kunst en cultuur in Wageningen.

Everwijnsgoed

Tussen juni en september is het erg leuk om op zondagmiddag een bezoek te brengen aan Everwijnsgoed in het Renkums Beekdal aan de rand van Wageningen. In een prachtige bosrijke omgeving wordt u aangenaam verrast door kunstexposities of muzikale optredens.

Tegenover Everwijnsgoed wandelt u het landgoed Quadenoord in. Op dit landgoed kunt u genieten van een beeldentuin met kunst uit Zimbabwe. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan een workshop beelden maken. Zeker de moeite waard!

Kasteel Doorwerth

Vanuit Wageningen kunt u een fietstochtje maken langs de Rijn naar Kasteel Doorwerth. Een aanrader is ook een bezoek aan Tuin de Lage Oorsprong. In de prachtig aangelegde tuin zijn veel mooie kunstobjecten te bewonderen. Er is regelmatig een nieuwe expositie. De openingstijden zijn beperkt dus een bezoek aan de website is raadzaam 

Bronzen beelden Jits Bakker

Jits werkt al ruim 50 jaar als veelzijdig kunstenaar. Zijn atelier en beeldentuin staan in De Bilt en in het Zuid-Spaanse Málaga. Oorspronkelijk begonnen als schilder groeide hij via glasmozaïeken naar zijn grote liefde: beeldhouwen in brons en marmer. Jits is een echte renaissance kunstenaar met een unieke, eigen stijl. Zijn bronzen beelden blaken van levenslust, beweging en uitbundigheid terwijl zijn marmeren beelden tederheid en warmte uitstralen.

Fameuze opdrachten, monumentale beelden in steden, op pleinen en tentoonstellingen verspreiden zijn naam wereldwijd. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Provinciaal JitsArt Museum met een permanente verzameling monumentale beelden van Jits. Het museumpark is eigendom van de Nederlandse overheid.

Jits is geboren en getogen in Renkum. Om die reden zijn er ook veel beelden van hem te zien in de omgeving van Wageningen. Het is de moeite waard om al fietsend (ongeveer 23 km) een indruk te krijgen van zijn bronzen beelden. Voor een actuele routebeschrijving kunt u terecht bij B&B Het Torentje.

Leuk om te vermelden is dat Jits een beeld gaat maken voor het 750-jarig bestaan van de stad Wageningen in 2013.